Doprava zdarma od 3000 Kč

„Sakriš, že já to nevzal!“ 5 věcí, které si musíte sbalit na dovolenou s kolem

Jasně, že někdy je lepší držet se hesla „méně je více“, ale aspoň těchto 5 základních věcí byste si s sebou na dovolenou s kolem měli vzít vždycky. Zachrání vás při technických problémech s kolem a dodají vám při výletech klid. Hlavně pokud se chystáte na kola s rodinou, tak nic nepodceňte.

Nedávno jsme pro vás připravili článek s tipy na nejlepší destinace pro cyklodovolenou v ČR a tentokrát na něj navážeme s tipy na nezbytnou výbavu. Zaměříme se na vybavení kola, náhradní díly a pomůcky, bez nichž byste na dovolené mohli velmi rychle dojezdit. A to nechcete. Oblečení a obuvi se budeme věnovat někdy jindy.

Tak pojďme na to, tady je 5 věcí, které si zabalte před odjezdem na cyklodovolenou.

1. Povinná výbava

Pokud berete horské kolo nebo horské elektrokolo a budete jezdit výhradně mimo silnice, pak povinnou výbavu mít nemusíte, ale přesto vám ji doporučujeme. Ruku na srdce, aspoň chvíli na silnici sjede skoro každý.

Povinná výbava na kolo je zakotvena ve vyhlášce č. 341/2002 Sb. a obsahuje následující body, které jsme pro vás přepsali do stručnější a jasnější podoby. Všechno koupíte na Moolbike.cz nebo na našich prodejnách Moolbike.

  • přední bílá a zadní červená odrazka
  • oranžové odrazky ve výpletu nebo na pedálech
  • při snížené viditelnosti ještě přední světlo a zadní blikačku/světlo
  • samozřejmě musíte mít funkční dvě brzdy; u dětských kol stačí jedna a děti do 18 let musí mít helm
Světla na kolo

 

2. Cestovní pumpička

Nejčastější komplikací, která se vám může přihodit na cyklodovolené, jsou prázdné duše. Třeba jste si nevšimli, že kola byla prázdná už když jste je doma nakládali, nebo se vám může přihodit defekt až při výletě několik desítek kilometrů mimo civilizaci. Malou cestovní pumpičku byste proto měli mít vždy s sebou – vejde se na rám, do kapsy dresu i do batůžku.

Minihustilky

 

3. Náhradní duše nebo lepení

Už jsme to nakousli… Defekt je statisticky nejčastější závadou při jízdě na kole, ale s troškou šikovnosti je za chvíli všechno v pořádku a můžete pokračovat v jízdě. Na dovolenou s koly si určitě zabalte sadu na opravu duše, která se skládá z lepidla a záplaty. Pomocí montpák (nebo zkušení borci to zvládnou i v ruce nebo pomocí podrážky) sundáte plášť, zalepíte duši, nafoukáte pumpičkou a jede se dál.

Lepení na kolo

 

4. Multiklíč

Začnou vám cinkat kotoučové brzdy, povolí se šroubek na košíku na lahev, uvolní se páčky řazení… Co teď? Nářadí je doma v garáži a vy máte problém. Ovšem pouze tehdy, pokud s sebou nevozíte multiklíč! Ten v sobě ukrývá obvykle křížový šroubovák, plochý šroubovák, imbusy a další potřebné klíče k drobným opravám kola. Vejde se podobně jako cestovní pumpička skoro všude a může vám vytrhnout trn z paty.

Multiklíče

 

5. Batoh nebo brašnička

My vám rozumíme, že rádi jezdíte nalehko. Pod batohem se potí záda, v kopcích vás zbytečně zatěžuje… Ale nikdo neříká, že musíte vozit 25kilového giganta. Do malého cyklobatůžku dáte všechno – pumpičku, duši/lepení, multiklíč, telefon a doklady i malou sváču nebo pláštěnku. Pokud jste příznivcem spíše brašnových řešení, doporučujeme vzít si na dovolenou třeba kombinaci malé podsedlové brašny a brašny na rám nebo řídítka.

Brašny na kolo

 

Vozíte s sebou na cyklodovolenou tohle „cyklistické minimum“? Pokud byste potřebovali před odjezdem na dovo něco dokoupit, stavte se na naší prodejně Moolbike nebo si objednejte na našem e-shopu. Užijte si cyklodovču!