Doprava zdarma od 3000 Kč

Co jíst a pít, aby vám to i ve vedru dobře šlapalo

Teploty teď v létě často atakují třicítku a na sluníčku je ještě hůř. No a když k tomu přidáme ještě fyzický výkon – jízdu na kole – je to pro organismus enormní zátěž. Co jíst a pít, abyste se cítili svěží a měli jste dostatek energie?

V následujícím článku, který je určen pro širokou veřejnost, se dozvíte, co jíst a pít před výkonem, ale i čím se osvěžit přímo při jízdě. Primárně uvádíme volně dostupné potraviny a nápoje, ale samozřejmě můžete využít taky sportovní výživu – iontové nápoje, energetické tyčinky nebo další suplementy pro sportovce.

Co v horku jíst a pít – před výkonem

Než v létě vyrazíte na kolo, je nezbytné se dobře hydratovat. Ideální je vypít alespoň půl litru vody zhruba hodinu před startem. Můžete také zkusit kokosovou vodu, která je přirozeně bohatá na elektrolyty, jako je sodík, draslík a hořčík, a pomáhá tak udržovat rovnováhu tekutin v těle. Zkuste taky domácí smoothie z ovoce a zeleniny, například kombinaci špenátu, ananasu a jablka.

Před jízdou na kole je důležité tělu dodat dostatek energie. Ideální snídaní mohou být ovesné vločky s banánem a medem. Ovesné vločky jsou bohaté na komplexní sacharidy, které poskytují dlouhotrvající energii, a banány dodají tělu potřebný draslík, který pomáhá regulovat hladinu tekutin a elektrolytů. Med zase přidá rychle dostupné cukry, které okamžitě dodají energii.

Další skvělou volbou je celozrnný toast s avokádem a vejcem. Avokádo je bohaté na zdravé tuky a vitamíny, jako je vitamín E, který je silným antioxidantem, a vejce poskytují důležité bílkoviny a aminokyseliny.

Co v horku jíst a pít – během vyjížďky

Taky během vyjížďky je v letním horku nutné pravidelně pít, aby nedošlo k dehydrataci. Ideální je mít s sebou iontové nápoje, které doplní ztracené elektrolyty a zároveň hydratují tělo. Můžete si také připravit domácí iontový nápoj smícháním vody, citronové šťávy, špetky soli a lžičky medu. Tato směs dodá tělu potřebné elektrolyty a zároveň poskytne rychle dostupnou energii.

Co si dát jako svačinu? Hlavně lehce stravitelné potraviny bohaté na cukry. Skvělou volbou je sušené ovoce, jako jsou datle nebo rozinky, které jsou bohaté na rychle dostupné cukry a minerály. Datle obsahují fruktózu a glukózu, což jsou jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají a poskytují okamžitou energii. Rozinky zase obsahují železo a draslík, což jsou důležité minerály pro svalovou činnost.

Další možností jsou energetické tyčinky, které kombinují ořechy, semínka a sušené ovoce, poskytující vyvážený přísun cukrů, tuků a bílkovin.

Co v horku jíst a pít – pro regeneraci

Kromě vody můžete zkusit rehydratační nápoje, které obsahují elektrolyty, jako je sodík a draslík, a pomáhají rychle obnovit rovnováhu tekutin v těle. Skvělou volbou je také pití zeleného čaje, který je bohatý na antioxidanty a má výborné hydratační vlastnosti.

Další možností je smoothie z bílého jogurtu, banánu a špenátu. Toto smoothie poskytuje kombinaci bílkovin, sacharidů a minerálů, které podporují regeneraci a obnovu energie po fyzickém výkonu.

Po náročné letní jízdě na kole je důležité tělu dodat živiny, které podpoří regeneraci svalů. Skvělou volbou je grilované kuřecí maso s quinoa salátem. Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny, které jsou klíčové pro opravu svalových tkání, a quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Další výbornou volbou je losos a avokádový salát.

Tak ať vám to chutná a šlape i v letních vedrech! Sportovní výživu najdete i u nás na Moolbike.cz.

Zdroje obrázků: Freepik.com, Unsplash.com