Doprava zdarma od 3000 Kč

Pozor na podzimní vyjížďky na kole, tohle vás může nepříjemně překvapit

Hlavní sezona cyklistiky pomalu vjíždí do svého finiše. Tedy aspoň, co se týče široké veřejnosti, samozřejmě víme, že zapálení silničáři a bikeři jezdí prakticky celoročně. Nicméně i oni často podceňují toto zrádné období, kdy se začíná ochlazovat a mění se i další podmínky pro cyklisty. Pojďte si přečíst, na co si dát pozor.

Autor: Tomáš Lichnovský

Veškerou podzimní výbavu na sebe i na kolo najdete na prodejnách a e-shopu Moolbike.cz. Rádi vám poradíme s výběrem čehokoliv, nebo si k nám můžete dovézt kolo na servis po náročném jaru a létu.

Ale zpět k tématu… Na co si dát na podzim pozor a co vás může nepříjemně překvapit?

Rychle se stmívá!

Na podzim je potřeba počítat s tím, že dny se rapidně krátí a slunce v Česku zapadá už okolo 19:00, a to se s každým dalším dnem jen zhoršuje. Pokud plánujete vyjížďku na kole, měli byste mít na paměti, že už to není jako v létě, kdy slunce svítilo až dlouho do večera.

Pro jistotu byste měli vozit blikačky a výkonný světlomet. A nezapomeňte na reflexní prvky. Nikdy nevíte, kde se zdržíte a kde se můžete ocitnout v neosvětlené oblasti. Bezpečnost je na prvním místě!

Občerstvovací stánky mívají zavřeno

Sezona občerstvovacích stánků na cyklostezkách nebo poblíž vodních nádrží obvykle končí s létem. V září už má většina z nich zavřeno, takže se nemůžete spoléhat na to, že si po cestě doplníte zásoby vody nebo si koupíte rychlou svačinu.

Proto je lepší mít s sebou vždy plný bidon pití a nějakou musli tyčinku nebo banán v kapse. Malinovku nebo kofolu už si totiž po cestě většinou nedáte, o zmrzlině nemluvě.

Vlhké cesty a spadané listí

Dalším podzimním rizikem jsou vlhké cesty. Zatímco v létě jste byli zvyklí na suché povrchy, podzim přináší časté mlhy a přeháňky, které můžou udělat cesty nebezpečné kluzké. K tomu se přidává spadané listí, které může zakrývat nerovnosti terénu nebo ležet na silnici, což výrazně snižuje přilnavost.

Opatrnost při zatáčení a brzdění je klíčová. Doporučujeme zkontrolovat stav plášťů, aby byl vzorek dostatečně hluboký, a případně zvážit přezutí na nové nebo širší (přilnavější) pláště.

Na sluníčku teplo, pod mrakem kosa

Teploty na podzim už nejsou tak stabilní jako během července nebo srpna. Zatímco na sluníčku může být příjemně teplo, jakmile zajde za mrak, pocitově teplota prudce klesá.

Na kole se sice stále dá jezdit v krátkých cyklokraťasech a dresu s krátkým rukávem, ale rozhodně byste měli přibalit lehkou bundu, která se dá snadno složit do kapsy dresu nebo do podsedlové brašny. Další praktickou volbou jsou návleky na ruce a nohy, které vám dodají potřebné teplo, když je třeba.

Tlak v kolech a vidli se snižuje

Jak je známo, vzduch se v horku rozpíná, a pokud jste v létě byli zvyklí jezdit na kole s určitými tlaky v pneumatikách a v odpružené vzduchové vidlici, je dobré na podzim provést kontrolu.

Nižší teploty na podzim znamenají, že tlak vám v kolech i vidlici poklesl. Rozdíl to sice není obrovský, ale určitě znatelný. Proto je dobré kola i vidlici lehce přifouknout pumpičkou. Můžete použít malou cestovní pumpičku, doma pak dílenskou pumpu, a na vidlici speciální vysokotlakou pumpu.

Náhlé změny počasí

Podzimní počasí je velmi proměnlivé. Ráno může být mrazivo, během dne vás může překvapit slunce a odpoledne už může pršet. Před každou jízdou si proto vždycky zkontrolujte předpověď počasí, a pokud se chystáte na delší trasu, vybavte se nejen cyklooblečením do různých podmínek, ale třeba i pláštěnkou.

Prodloužený víkend nebo celodenní výlet může být nepříjemný, pokud vás zastihne déšť daleko od domova. Nepodceňujte proto přípravu, která vám může ušetřit spoustu nepříjemností.

Podzimní vyjížďky na kole mají své kouzlo – barevná krajina, chladný vzduch a méně lidí na cestách. Pokud se chystáte jezdit i nadále na kole, tak super, jen nezapomeňte vybavit nejen sebe, ale i své kolo. Vše potřebné najdete na prodejnách a e-shopu Moolbike.cz. S námi vás nic nepřekvapí!