Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: „Chytré“ brýle BSG-70PH mění propustnost světla podle počasí

Mám si ty brýle sundat? Nějak přestalo svítit sluníčko… Tak teď zase začlo, tak si je nechám. A teď je zas nějaká tma… Cyklisti a cyklistky určitě moc dobře ví, jak je to někdy s cyklistickými brýlemi a počasím složité. Řešením jsou „chytré“ fotochromatické brýle, například BSG-70PH MLC od BBB.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Brýle jsou nedílnou součástí každého cyklistického outfitu a osobně si bez nich nedokážu představit žádnou jízdu. Nejde jenom o ochranu proti slunci, ale taky o ochranu proti větru a případnému hmyzu, takže do kvalitních brýlí na kolo doporučuji zainvestovat. Vyplatí se to.

Ceny cyklistických brýlí se obvykle pohybují od stovek až po několik tisíc korun v případě profesionálních modelů. Od Moolbike jsem tentokrát dostal na testování brýle vyšší střední třídy, a to model BSG-70PH MLC od BBB za cenu 3 490 Kč. Jelikož se jedná o fotochromatické brýle, byl jsem moc zvědavý, jak dobře „automatické zatmívání“ funguje.

 

Full view design pro maximální rozhled

Označení Full View ve svém názvu určitě nemají pro nic za nic. BBB BSG-70PH jsou velké brýle, které vám umožní rozhled do všech stran, aniž byste viděli rámečky. S rozsahem periferního vidění jsem byl plně spokojený a stejně tak s tím, jak brýle drží na nose.

Líbí se mi, že brýle mají matné černé rámečky a nožičky, protože se hodí ke každé helmě a dresu – ať už jedete oblečení závodně jako na XC, nebo jen tak trailově nalehko jako já na fotkách. Jednolité sklo má žlutý odstín, což vypadá dobře zvenku a taky vy zevnitř díky němu máte vždy o něco slunečnější den. Nicméně žluté zabarvení je tak akorát, není nijak přehnané.

Do e-shopu

 

Automatické ztmavování a rozjasňování

Zní to trochu hi-tech, ale to jsem vás chtěl jenom nalákat. Tyto brýle mají takzvané fotochromatické sklo, což znamená, že díky svému složení umí měnit propustnost světla. Výrobce uvádí, že rozsah propustnosti je 63 až 16 %.

V praxi to znamená, že brýle se adaptují vždycky na ty podmínky, ve kterých se právě nacházíte. Jedete po cestě na přímém slunci? Brýle ztmavnou, aby lépe chránily váš zrak před zářením. Vjedete do lesa? Brýle se naopak projasní a vy uvidíte všechno tak, jak potřebujete. Brýle jsem testoval několik týdnů a byl jsem s nimi spokojený v každém počasí.

Dokonce jsem měl to „štěstí“, že při jedné vyjížďce bylo jasno, polojasno i déšť a můžu potvrdit, že brýle si přirozeně nastavily tu správnou propustnost.

Co znamená označení MLC v názvu brýlí? Multi Layer Coating, tedy že zorník se skládá ze 6 drobných vrstev. Nejblíže k očím je vrstva proti mlžení, pak zmíněná fotochromatická vrstva, následuje odolná vrstva proti poškrábání, pak polykarbonátová vrstva pro vyšší jasnost, následně opět vrstva proti poškrábání (zvenku), opět fotochromatická vrstva, pak speciální zlatá vrstva MLC a úplně na povrchu je oleofobní vrstva.

Nezdá se to, jak moc promakané můžou být takové brýle, že? To je ten rozdíl mezi obyčejnými brýlemi z tržnice a profi cyklistickými brýlemi.

Díky Rilsanu je jen tak nezlomíte

Rámeček a nožičky jsou vyrobeny z údajně „nezlomitelného“ grilamidu, nazvaného Rilsan. Jedná se vlastně o vysoce odolný materiál na bázi biopolyamidu. Cože, bio? Ano, obsahuje 45 % biologického uhlíku, který je získáván z ricinových bobů. Z těchto bobů se vyrábí olej a ten je používán jako základ pro biologicky odvozený polyamid.

Tento materiál je, jak už jsem zmínil výše, vysoce odolný, ale zároveň také lehký. Včetně rámu a čoček brýle váží pouze 33 gramů. Líbilo se mi, že nožičky jsou měkké, takže hezky obepnou hlavu a ani po delší jízdě netlačí kolem uší. Spokojený jsem byl i s nosníkem, který je vyroben z měkké gumy.

Zmínil bych určitě také to, že brýle dobře pasují k další výbavě od BBB, například k helmě BBB BHE-153, kterou můžete vidět na fotkách a kterou jsem pro vás recenzoval už dříve.

K brýlím dostanete praktické pouzdro a váček

Asi jste pochopili, že když brýle jsou fotochromatické, není u nich potřeba vyměňovat skla. Součástí balení je tedy pouze krabička a plátěný obal, který zároveň můžete využít jako lešticí hadřík.

Krabička je zvenku černá a potažená materiálem podobným umělé kůži. Zip vypadá bytelně, takže by mohl vydržet i časté rozepínání a zapínání. Snad. Víte, jak to se zipy chodívá. :)

Závěrečný verdikt

Fotochromatické cyklistické brýle BBB BSG-70PH mi vyhovovaly. Šíře zorného pole je opravdu velká, takže přívlastek Full View si rozhodně zaslouží. Co bych zvláště ocenil, je žlutý design skel, respektive zlatý – výrobce uvádí „PH gold MLC“.

Za cenu okolo 3 490 Kč dostanete brýle vyšší střední třídy s kvalitními skly a hlavně rámečkem, který vydrží i méně šetrné zacházení. Grilamid je pružný, takže by se neměl zlomit, a zároveň dobře kopíruje tvar hlavy.

Brýle bych doporučil mužům i ženám a o něco více se mi hodí pro silniční nebo pro lehkou cyklistiku na horských kolech někde na stezkách. Ostatně tam jsem je používal při testování a focení nejčastěji i já. Závodníci sáhnou spíše po vyšším modelu.

Ukázat produkt