Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Baví vás hladký chod řetězu? Pračka od BBB a univerzální mazivo Cyclon se o něj postarají

Čištění řetězu nepatří zrovna k těm nejoblíbenějším servisním úkonům, ale musíte u toho myslet na to, jak krásně se vám pak na kole bude šlapat! :) Kdo se nechce peklovat s rozpojováním řetězu a jeho čištěním kartáčkem, určitě rád sáhne po pračce řetězu. Pořiďte si BBB BTL-21 a pak řetěz namažte univerzálním mazadlem Cyclon.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Opakování matka moudrosti, takže hned v úvodu si připomeňme, že mažeme jenom takové díly, které jsou čisté. Pokud bychom nanesli mazadlo na špinavý řetěz, jen bychom vytvořili něco na způsob brusné pasty a řetězu bychom pomohli do cyklistického nebe. Více jsme se o tom rozepsali tady.

Na e-shopu a prodejnách Moolbike seženete (spoiler) výbornou pračku na řetěz od BBB, která potěší i vaši peněženku. Jedná se o model BBB BTL-21 a aktuálně stojí po slevě 599 Kč. K pračce jsem dostal už avizované mazadlo Cyclon „All weather“, tedy univerzální olej do každého počasí, za taktéž sympatickou cenu 99 Kč.

Koupit pračku

 

Naplňte pračku BBB čističem a nacvakněte na řetěz

Pračka je vyrobena z odolného plastu a je průhledná, abyste přes ni mohli pozorovat systém čistících rotačních kartáčků. Rozdělává se odcvaknutím sponky. Do spodní části jsem nalil po rysku čisticí prostředek na kola, který jsem měl v garáži, pračku přiložil ze spodní strany k řetězu, aby si články sedly na kartáče, a přiklopil horní díl. Nezbytnou součástí pračky je držadlo, bez kterého by držení pračky během protáčení řetězu nebylo možné.

Kdo někdy dělal s pračkou na řetěz, tak ví, že protáčení řetězu v pračce a čištění je docela uspokojující proces – dokud se řetěz v pračce nekousne. Pračku je proto nutné držet stále rovně a kontrolovat úhel vstupu i výstupu řetězu. Jakmile ji příliš nakloníte, nepříjemně se kousne.

Čtyři rotační kartáče udělají, co mají

Už po během pár vteřinách protáčení se mi z řetězu začala uvolňovat ve velkém špína. Pravda, že jsem ho dlouho nečistil. Pračka má celkem čtyři kolečka se štětinkami – dvě ve spodní části a dvě shora. Kromě nich čistí řetěz u výstupu ještě molitan, aby špinavá voda necákala všude okolo.

Podle toho, jak moc máte špinavý řetěz, je potřeba čištění několikrát opakovat. Mně stačilo špinavou vodu jednou vylít, doplnit nový čistič a opět protáčet. Kapalina už se více nešpinila a články řetězu se začaly lesknout, což byl jasný indikátor, že se čištění blíží ke konci.

Manipulace s pračkou BBB BTL-21 je naprosto bezproblémová, jen je potřeba se smířit s tím, že na cídění řetězu padne docela dost čističe. Hlavně když ho musíte opakovat vícekrát.

Koupit pračku

 

Na závěr naneste mazadlo na každý článek

Pokud nejste profesionální cyklista nebo opravdu zapálený hobbík, vystačíte si s univerzálním mazadlem. Přesně takovým je Cyclon All Weather, který se dodává v ampulce o objemu 25 ml.

Řetěz jsem pečlivě vysušil hadrem a pak jsem začal Cyclon nanášet po kapce na každý článek. Je to lepší, než lahvičku zmáčknout a jenom zatočit řetězem – jednak ušetříte spoustu maziva, které by jinak skončilo na zemi nebo v hadru, jednakje to pro řetěz šetrnější. Mazivo plní svůj účel pouze uvnitř článků, na povrchu řetězu se na něj jenom zbytečně lepí prach a nečistoty.

Jelikož se jedná o univerzální mazadlo, jeho viskozita je střední – můžete s ním jezdit v létě i v zimě i ve vlhku.

Koupit Cyclon

 

Finální verdikt

S pračkou BBB BTL-21 jsem byl absolutně spokojený, přesně splnila svůj účel – vyčistila řetěz a dobře se s ní manipulovalo. Mám dojem, že plast vydrží celkem dost, protože nebyl ani tvrdý, ani příliš měkký. Pouze v zimě bych si dal pozor, protože plast by mohl zkřehnout a pak při protáčení řetězu prasknout. Ale v létě strach nemám.

Mazivo Cyclon taky můžu doporučit. Čistý a namazaný řetěz nebyl při jízdě vůbec slyšet a tak to vydrželo i několik desítek dalších kilometrů. Musím tedy říct, že jsem měl možnost testovat ho jenom v pěkném počasí okolo 25 °C, jeho vlastnosti v dešti nebo v zimě bohužel nemůžu blíže popsat.

Pokud hledáte způsob, jak dát bez sundávání do kondice svůj řetěz, tuto pračku i mazadlo můžu s čistým svědomím doporučit.