Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Hardtail Rozzo Peak 20 je sázka na jistotu pro ambiciózní hobby bikery

Jezdíte více méně na pohodu, ale když to na vás přijde, tak do toho umíte dupnout, až se v kopcích stavíte na zadní a lítají šutry? Pak je pro vás hardtail Rozzo Peak 20 správnou volbou.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

V dnešní recenzi si posvítím na 29″ horské kolo, které mě zaujalo svým designem a nenápadným potenciálem. Tento cross country bike od české značky Rozzo je novinkou sezóny 2024 a všechno nasvědčuje tomu, že se mezi ostatními horáky rozhodně neztratí. Tohle čistokrevné XCčko je připravené uspokojit hobby jezdce se sportovními ambicemi.  

Rozzo Peak 20 se na prodejnách a e-shopu Moolbike aktuálně prodává za férových 46 990 Kč. Tedy aspoň za mě férových, protože během dvoutýdenního testu (spoiler!!!) jsem byl až na pár maličkostí spokojený. A hlavně mi kolo padlo už při přebírání na prodejně do oka.

Modrozelený design hezky pasuje k plášťům

Tak začněme rovnou designem. Karbonový rám Boost karbon Toray T700/T8900 je nalakován do krásné modrozelené barvy, na které dobře vyniknou bílé nápisy. Tím hlavním je samozřejmě logo Rozzo na spodní rámové trubce, ale třeba i název modelu Peak 20 z vrchu na horní rámové trubce. 

Pěkným detailem, dotvářejícím celkový design, je bílý vzorek složený z malých puntíků.

Geometrie ryze na cross country

Na první pohled je vidět, že kolo je postavené na cross country, tedy na svižné ježdění v různorodém terénu. Posed na kole je sportovní, za což může poměrně dlouhý rám, šikmá sedlová trubka a delší sklopený představec.

Pokud byste vybírali kolo na traily nebo vyloženě na sjezdy, tak to byste se museli poohlédnout trošku někde jinde. Ne, že by Rozzo Peak 20 nezvládlo modrou nebo červenou trasu v bikeparku, ale vy byste si to na něm moc neužili. Přece jen zdvih vidlice Rock Shox je „pouze“ 100 mm a o spíše sportovním posedu (nežli o vzpřímeném) už byla řeč.

 

Detail kola

 

Vidlice se zdvihem 100 mm a „XC pláště“

U vidlice se systémem tlumení vzduch/olej  se musíme zastavit. Jedná se o Rock Shox Judy se zdvihem 100 mm a nohami 30 mm. O dostatečnou tvrdost se stará pevná osa Maxle Lite 15x110 mm. Umožňuje vsunutí plášťů o šířce až 3,2″, což odpovídá 81 mm, a nechybí lock out vyvedený na levou část řídítek.

Obsluha vidlice s černými kluzáky je snadná, jak to u vidlic Rock Shox dobře známe – stačí ji nafoukat na potřebný tlak podle hmotnosti, v mém případě (188 cm, 85 kg) na cca 125 psi, a nastavit požadovaný rebound (odskok) otočným knoflíkem zespodu jedné z noh. Sag (klidové zanoření) vyšel krásně na nějakých 30 %.

Kolo je obuto na „dušových“ pláštích GoodYear Peak Premium TT (tube type) o tloušťce 2,25″. Díky ráfkům Rozzo RX 622x27 je kolo připraveno na bezdušový provoz, takže pokud byste chtěli jezdit nižší tlaky, stačí vyměnit pláště za bezdušové.

Při sjezdech jsem si nejprve připadal trošku nejistě – zjistil jsem, že na vině bylo přefouknutí kol. Stačilo ubrat tlak v duších a rázem se zlepšilo tlumení celého kola i přilnavost plášťů. S bezdušovým systémem bude zážitek v náročných pasážích určitě ještě lepší.

Řazení 1x12 na Shimano SLX, brzdy Deore

U horských kol je aktuálně řazení trošku nuda. I zde najdeme standardní řazení 1x12, tedy jednopřevodník vepředu a kazetu s 12 ozubenými koly vzadu. Převodník s klikami Shimano SLX má 34 zubů a kazeta Shimano SLX CS-M7100 má kolečka od 10 do 51 zubů. O pohyb řetězu po kazetě se stará přehazovačka Shimano SLX RD-M7100 SGS.

Shimano dodalo i další komponenty, jako je řetěz, brzdy Shimano Deore BR-M6100 a kotouče. Přední kotouč má průměr 180 mm a zadní 160 mm. Při brzdění jsem neměl žádné problémy, všechno fungovalo na výbornou. Nicméně o brzdy je potřeba pečovat a jednou za čas udělat servis. Vyměnit minerální olej, odvzdušnit a pak vám budou dobře sloužit.

Znáte BBB? Spolehlivé komponenty i zde

Výrobci kol se snaží zákazníkům nabídnout nejlepší poměr cena/kvalita, to je jasné. Kola Rozzo využívají řadu komponentů od renomované značky BBB. Na Rozzo Peak 20 najdeme BBB řídítka, představec a sedlovku.

S řidítky BBB BHB-06 o šířce 760 mm se dobře zatáčí, nicméně já bych na XC volil o trošku kratší (více níže). Nehledě na to, že kolo s užšími řídítky se i lépe převáží uvnitř auta nebo lépe parkuje v garáži. Hliníkový představec BBB s délkou 80 mm a sklonem 7° se výrazně podílí na závodním nataženém posedu na kole, takže starší ročníky a ti, co mají problémy se zády, jej možná brzy vymění za kratší.

Za zmínku stojí i pohodlné sedlo San Marco Monza start 140c, určené právě hobby jezdcům.

Závěrečný verdikt

Na testování jsem si vybral velikost rámu 21″, což doporučuju všem, kteří měří okolo 188 cm jako já. Ale pozor. Pouze na jízdu ve středně náročném terénu, kde nebudete potřebovat nijak zvlášť prudce zatáčet na pětníku.

Párkrát se mi stalo, že jsem si v duchu řekl „Proč jsem si nepůjčil tu  menší19ku?!“. Přece jen 29″ kola, 21″ rám a řídítka o šířce 760 mm dělají s kola pořádný tank. Na cyklostezky a další běžné stezky úplně okay, nicméně do náročnějšího terénu bych zvolil spíše menší a lehčí rám – 19” váží 12,8 kg.

Jak už jsem avizoval, Rozzo Peak 20 se mi líbí designově a této české značce fandím. Výbavě kola a cenovce okolo 46 990 není moc co vytknout, takže pokud se líbí i vám, přijďte si ho na prodejnu Moolbike vyzkoušet a klidně si ho kupte.

Detail kola