Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Nabušený multiklíč od BBB, dokonce i s ventilkem na bombičku!

Vozíte s sebou multiklíč? Jestli jo, tak super, jestli ne, tak byste rozhodně měli, protože nikdy nevíte, co vás při vyjížďce potká. Multitool BBB BTL-203 má 14 různých klíčů plus ventilek na bombičku s CO2 a ještě držák na rychlospojku.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Aspoň malé nářadíčko by měl vozit na kole každý. Hodí se, když potřebujete dotáhnout torxem kotoučové brzdy, nastavit imbusem výšku sedla (když nemáte rychloupínák) nebo přidělat šroubovákem držák na světlomet. Ideálním řešením je podle mého názoru, a také názoru kamarádů bikerů, právě multiklíč, který se vejde do brašny pod sedlem i do kapsy.

Ten od BBB s názvem Royal Fold a kódem BTL-203 je skutečně nadupaný nástroji a dá se říct, že pokud na kole nemáte něco atypického, vystačí vám na seřízení úplně všeho. Bonusem jsou dvě zasunovací drážky na rychlospojku (není součástí) a ventilek na bombičku s CO2 (je součástí balení). Celý set stojí 1 490 Kč, což není úplně nejmíň, ale dám ruku do ohně za to, že tenhle multiklíč vám vydrží už navždycky.

Do e-shopu

 

Maličký multiklíč, ale hodně toho umí

Začněme s rozměry, abyste měli představu, o jak malém pomocníkovi se bavíme. Na délku měří 8,3 cm, na šířku má 4,8 cm a tlustý je 1,5 cm – klíče z něj trochu vystupují, jinak je jeho tělo ještě tenčí. Váha se shoduje s údaji výrobce a činí 125 gramů.

Jedná se o set s bombičkou, tak si pojďme uvést i parametry bombičky s CO2. Délka je 8,8 cm, tlustá je 2 cm a váží 60 gramů. Hodně hmotnosti zabírá kovový obal, protože oxidu uhličitého je tam podle informací stlačeného „pouze“ 16 gramů. Pokud obě věcičky dáte do podsedlové brašny, do kapsy v drezu nebo do batohu, budete těžší jen o 185 gramů.

Myslím si, že většina cyklistů bude vozit jen multiklíč a k tomu spíš malou cestovní pumpičku, která vám poskytne neomezené množství vzduchu, ale jestli se snažíte jezdit opravdu nalehko, bombička vám jako nouzovka pro nafouknutí v případě defektu postačí. A navíc je to docela stylová „fíčura“. :)

Zachrání vás 7 imbusů, torx i šroubováky

Celý klíč je kovový, včetně černého matného rámu. Nevím, jak to máte vy, ale já hledím na design skoro u všeho, a multiklíč BTL-203 se mi svým zpracováním moc líbí. Kombinace černé a stříbrné mu taky sluší; nejsem fanouškem modrých multiklíčů apod., takže za mě plusové body.

Co je samozřejmě mnohem důležitější, je funkčnost a kvalita zpracování. Všechny nástroje vypadají, že jsou z tvrdé oceli a nebudou se jim časem obrušovat hrany. Protáčení imbusu v hlavičce šroubu tak zřejmě nehrozí, jako se to stává u levného nářadí.

K dispozici máte hned 7 imbusů – 2, 2,5, 3, 4, 5, 6 a 8 mm. Znamená to, že na kole obsloužíte úplně všechno, od páček na řídítkách, přes brzdy, až po sedlovku. Dále na klíči najdete 2 šroubováky – křížový PH2 a rovný. Mimochodem… Osmičku imbus jsem chvíli hledal – je na něm nasunutý ventilek pro bombičku (viz níže).

Pokud byste někde zkřivili ráfek nebo jste se pustili do centrování kola, máte zde klíče na špice v rozměrech 3,3 a 3,45 mm. No a nesmí samozřejmě chybět torx T25, používaný většinou u kotoučových brzd.

Držák na náhradní rychlospojku řetězu je tak skrytý, že jsem si ho původně ani nevšiml. Jedná se o dírku, výstupek a malý magnet z vnitřní strany rámu klíče. Nachází se na obou stranách, abyste tam mohli dát oba díly rychlospojky.

Jak funguje ventilek na bombičku s CO2?

Největší zajímavostí tohoto praktického multitoolu je bezpochyby ventilek na bombičku. Ventilek, redukce… Říkejte si tomu, jak chcete, každopádně jedná se o udělátko, které z klíče odšroubujete (viz fotky) a našroubujete na ventilek kola. Pasuje na galuskový i autoventilek.

Jakmile budete mít tuto propojovačku umístěnou na ventilku, můžete do ní začít pomalu šroubovat bombičku. Ta má hrdlo uzavřené tenkým plechem podobně jako „pikao“ nebo vteřinové lepidlo a úplným zašroubováním dojde k jejímu proražení, takže plyn se foukne do duše. Je to snadné, akorát nelze moc redukovat tlak, do duše se pošle vše, pokud bombičku rychle neodšroubujete.

Samotná bombička je tedy na jedno použití. V setu je dodávaná ta od BBB s kódem BMP-36, ale kompatibilní jsou i jiné modely.

Závěrečný verdikt

Multiklíč BBB BTL-203 s názvem Royal Fold je opravdu tak trochu králem mezi multiklíči. Nechybí mu vlastně nic z běžně používaných nástrojů pro kolo, které můžete potřebovat na cestách, a ještě má povedený design. Kvalita, respektive tvrdost imbusů a šroubováků se projeví až časem a po opakovaném používání, ale věřím, že to bude v pořádku.

Jak už jsem zmínil na začátku, cena 1 490 Kč není úplně nízká, na trhu určitě najdete i levnější multiklíče, ale tady u toho od BBB si můžete být jistí výbavou i kvalitou. Napadá mě vlastně jediná věc kterou klíč nemá – rozpojovák na řetěz, což je vlastně šroub, kterým vytlačíte čep článku řetězu, ale jinak nemám výhrad. Na běžné servisní úkony na cestách bohatě stačí a doporučuji ho.

Do e-shopu