Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Lehounká helma BBB Hawk pro milovníky silnice, XC nebo gravelu

Už na první pohled říká – chci, abys se mnou jezdil rychle! BBB Hawk BHE-153 je vynikající lehká helma s hmotností okolo 300 gramů a řadou bezpečnostních vylepšení včetně prvotřídního systému MIPS. A taky vám bude slušet.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Vyplatí se? Nevyplatí? Cyklistická helma Hawk BHE-153 od BBB patří mezi přilby určené pro hobby jezdce, ale za její bezpečnostní systémy, nízkou hmotnost a design by se nemusely stydět ani modely z o kus vyššího ranku. Na prodejnách a e-shopu Moolbike.cz ji aktuálně pořídíte za atraktivní cenu 2490 Kč.

Helma je vhodná na silniční cyklistku, gravel nebo XC. Vstříc této recenzi jsem se vydal právě cestou cross-country – na recenzi jsem totiž od Moolbiku dostal mimo jiné ještě hardtail Rozzo 24 Peak 20, na jehož recenzi se můžete těšit v následujících týdnech. :) Ale zpět k helmě.

 

Větrá o sto šest díky 21 otvorům

Začněme designem, ostatně asi nikdo si nekoupí helmu, která se mu vyloženě nelíbí, byť by byla sebe bezpečnější. Pro testování jsem si vybral variantu v šedo-modré matné barvě a musím uznat, že matný finiš tomuto jestřábovi (anglický název helmy je Hawk) sluší. Dokonce bych řekl, že přilbě dodává punc prémiovosti.

Jelikož se nejedná o helmu do terénu, nemá přední kšilt ani zesílenou oblast v týlu hlavy, s čímž je potřeba počítat. Kromě matné úpravy dává helmě osobitý vzhled hlavně 21 ventilačních otvorů, které se nacházejí po celé ploše skořepiny. V přední části najdete decentní černé logo v podobě písmene B a to samé se pak odehrává vzadu. Kolem zadního loga je reflexní plocha pro zvýšení bezpečnosti.

Kdybych měl něco vytknout, řeč by padla nejspíš jen na absenci sítěk. U helem mám rád síťky proti hmyzu aspoň u předních ventilačních otvorů, tady jsou jen čisté průduchy.

V jaké barvě a velikosti ji můžete mít?

Pokud by se vám ke kolu nebo k oblečení nehodila temná šedo-modrá barva, sáhnout můžete ještě po černé nebo bílé variantě. Co se týče velikosti, tato helma BBB je dostupná v obvyklých rozměrech 52-58 (M) a 58-92 cm (L), takže sedne cyklistům s menší hlavou nebo ženám i pořádným vlasáčům.

Několik dní v sedle mi dělala společnost velikost L s hmotností 320 gramů, což je opravdu málo na helmu z této cenové kategorie. Na hlavě jsem ji skoro necítil jednak z důvodu nízké váhy, ale taky díky pevnému uchycení pomocí systému OmegaFit (víc níže). A pokud byste sáhli po variantě M, tak ta váží ještě méně – jenom 295 gramů! V této oblasti tedy nemám výhrad.

Prvotřídní bezpečnostní systém MIPS

Na krabici i na štítku k helmě BBB tradičně nejvíc láká na bezpečnostní systém MIPS. Není se čemu divit, tato technologie je ostatně na helmě to nejdůležitější.

Jak to vlastně funguje? MIPS je vícesměrný bezpečnostní systém, který při nárazu umožňuje helmě mírný pohyb 10–15 mm do všech stran, čímž dochází k menšímu přenosu (tlumení) rotačních sil na hlavu. Pokud tedy nějakou nešťastnou náhodou na kole spadnete bokem na silnici, helma se při kontaktu drobně natočí k asfaltu, takže se zvýší plocha nárazu a zároveň nedochází k takovému vytočení hlavy.

Na základě studií je prokázáno, že MIPS snižuje rotační pohyb a lépe chrání mozek. Tuto technologii jsem naštěstí neotestoval a snad ji nevyzkoušíte ani vy. Nicméně je fajn vědět, že hlava je „kdyby něco“ v dobrých rukou.

Vyztužení SpiderWeb a utahování OmegaFit 

Ovšem MIPS není jedinou bezpečnostní technologií, kterou helma BBB BHE-153 disponuje. Mimochodem samozřejmě nechybí splnění evropské normy EN-1078.

Vnitřní vyztužení nese název SpiderWeb a skládá se z tvrzené pěny a měkkých pěnových polštářků. Tato vložka je vyrobena z antibakteriálního materiálu a díky uchycení na suchý zip se dá vyndat a vyprat. Helma mě nikde netlačila ani při pečlivém utažení kolečka a popruhů. Tak to má být.

Když už jsme u toho utažení… O správné usazení a zafixování helmy se stará už zmíněný OmegaFit, který spočívá v utahování systému kolem hlavy pomocí jednoho kolečka. Vše funguje bezproblémově jednou rukou (i za jízdy), jak avizuje i BBB ve svých prospektech.

Finální verdikt 

Cyklistická helma Hawk BHE-153 od spolehlivé značky BBB mi přijde jako sázka na jistotu. Za své peníze dostane hobby cyklista kvalitní helmu s pěkným designem, která navíc váží jenom okolo 300 gramů a má provotřídní ochranný systém MIPS. 

Využitelná je taky na inline brusle nebo na longboard. Myslím si, že u mužů bude bodovat v černé nebo v mnou testované tmavě modré barvě, zatímco ženy sáhnou spíš po bílé „stylovce“. Každopádně za cenu 2490 Kč není co řešit.

Do e-shopu