Doprava zdarma od 3000 Kč

Trendy v horských kolech 2024! Co na ně říkáte?

Je to tvrdý boj. Kdo nevyvíjí a neinovuje, ten brzo přijde o své zákazníky – a výrobci nejen horských kol to moc dobře ví. Tým Moolbike dal dohromady 10 trendů, které pozorujeme v oblasti MTB pro rok 2024.

Máme za sebou tradiční březnový veletrh For Bikes i dubnovou výstavu Prague Bike Fest, takže pod vlivem čerstvých dojmů se s vámi musíme podělit o všechny trendy. 

Některé tu v nějaké podobě byly už rok dva zpátky, některé se „jen“ trochu vyvinuly, ale hodně z nich můžeme považovat za úplně nové. Prozradíme, že mnoho trendů v horských kolech pro rok 2024 se točí kolem elektřiny. Tak pojďme na to.

1. Elektrokola s větší výdrží, výkonem, ale nižší cenou

Elektrokola se těší oblibě už řadu let. Je až překvapivé, jak moc si získala v posledních dvou třech sezónách sympatie u české široké veřejnosti. Pokud v létě vyrazíte do „profláklejších“ cyklodestinací, jako jsou různé horské cyklostezky apod., skoro budete muset hledat cyklistu na klasickém kole „na vlastní pohon“.

Výrazný podíl na tom má trend zvětšující se výdrže elektrokola, většího výkonu a naopak nižší cenovky. Elektrokolo s výkonem 250 W, krouťákem 80 Nm a akumulátorem 720 Wh koupíte na Moolbike.cz už pod 50 000 Kč! Ještě pár let zpátky sahaly cenovky mnohem výš, a výbava naopak mnohem níž. Výborný poměr cena/výkon nabízejí elektrokola Rozzo.

Chci elektrokolo

 

2. Elektrokola pro děti

Zatímco pánská elektrokola a dámská elektrokola už jsou naprostou samozřejmostí, nabídka dětských elektrokol dosud tak široká nebyla. Menší rozměry, menší hmotnost, nízká cena – to pro inženýry není zrovna příznivé zadání, když do kola chtějí dostat elektromotor a akumulátor.

Ale jak jsme řekli v úvodu, inovace a technologie frčí dopředu, takže i na děti se dostává v čím dál větší míře. Dětské elektrokolo koupíte i na našem e-shopu nebo na prodejnách Moolbike. A jaká je jeho výhoda? Můžete své potomstvo brát na delší a náročnější výlety, na které by si s klasickým dětským horákem netroufli.

Chci dětské elektrokolo

3. Elektronické řazení

Rychlost. Přesnost. Spolehlivost. V tom všem poráží moderní elektronické řazení klasickou manuální přehazovačku. Dříve bylo výsadou jen TOP modelů horských kol, ale s rokem 2024 začínají pronikat i do nižšího segmentu, na který dosáhne i široká veřejnost, ne jenom profesionální závodníci a cyklonadšenci. 

Cena je stále vysoká, ale jak se ukazuje, elektronické řazení nevyžaduje tolik údržby a vydrží opravdu dlouho. Nedochází k opotřebení lanek a bovdenů, protože zde prostě nejsou. A co víc, giganti Shimano a SRAM jdou ještě dál a intenzivně pracují na zdokonalování automatického řazení! Už brzy se budeme moct na MTB těšit na automatické řazení jako v autě.

4. Elektronické odpružení

Tam, kde před nějakými 3–5 lety bylo elektronické řazení, tam je dnes elektronické inteligentní odpružení – vidlice a tlumiče. Ve vývoji. Jezdec díky němu bude mít možnost absolvovat během jedné vyjížďky zcela odlišné a rychle se střídající úseky – od náročných sjezdů, přes kameny, po rychlé přesuny v méně náročném terénu.

Řešení, o kterém se hodně mluví, je například to s názvem Flight Attendant. Na adaptivních vidlicích a tlumičích obecně už podle našich informací intenzivně pracují výrobci Fox, SRAM i Shimano.

5. Souboj XC vs. DC

Cross country (XC) je cross country a down hill je down hill. Tak to bylo dřív, nicméně o stírání rozdílů mezi horskými koly se začaly v posledních několika letech masivně starat hlavně trail biky. Jednak hravé hardtaily s komfortnější geometrií, ale hlavně odlehčené fully. Takové, se kterými můžete v pohodě vyrazit do bikeparku, ale i s přítelkyní na kliďánko výlet.

V cyklokomunitě se stále častěji užívá nový termín, a to down country (DC). Tato kola si berou to nejlepší z rychlosti XCček, ale jsou plně připravená na náročné sjezdy. Zpravidla mají pevný rám, avšak nechybí jim veškeré prvky pro kvalitní odpružení a jízdu dolů – široké pláště (často bezdušáky, takže nižší tlaky), vzpřímenější posed, široká řídítka, teleskopická sedlovka.

6. Mullety jsou pořád sexy

Velké kolo vepředu a menší vzadu je pořád v módě. Tradičně se vepředu vozí 29” kolo a vzadu 27,5”, takže kolo má charakteristický vzhled. Prostě jako mulletí sestřih „vpředu byznys, vzadu párty“.

I v roce 2024 jezdci využívají a budou využívat při sjezdech výhody velkého předního kola (odpružení, přejíždění překážek) a menšího zadního kola vzadu (snížené těžiště, snadné manévrování). Už jste tuhle bláznivou kombinaci taky vyzkoušeli?

7. Gravely nám tloustnou

Cože, tohle je gravel? Ano, na výstavách a veletrzích jsme si mohli všimnout, že gravel biky výrazně tloustnou. Když přišla gravel kola na trh, opravdu vypadala jako silničky upravené pro jízdu v terénu (gravel = štěrk), které se hodí například na bikepacking.

Jejich výhodou byla nízká hmotnost, ale nevýhodou horší stabilita kvůli úzkým plášťům. Dnes už se i gravely dělí na ty méně terénní a více terénní. Nejvýrazněji se to projevuje na šířce vidlice a šířce zadní stavby, kam se bez problému vejdou pláště o rozměru 2” (50 mm) i více. Prostě nám gravely tloustnou. Začínají mít klasické MTB hardtaily po celopérech a horských elektrokolech ještě další konkurenci?

8. Dobře naladěné hardtaily vs. fully

Horská kola s pevným rámem zase fušují do segmentu celopér. Řada i profesionálních jezdců v roce 2024 sahá zpět po MTB s pevným rámem, které je lehčí a hbitější než celoodpružené kolo.

Jak se může hardtail vyrovnat v komfortu celoodpruženému horskému kolu? Není to zase tak složité. Jezdci se shodují, že na středně náročných tratích stačí u hardtailu vozit 29” kola, širší pláště okolo 2,35” s bezdušovým systémem, tedy s nižším tlakem, a teleskopickou sedlovku, čímž celkově dosáhnete potřebného komfortu. Díky absenci tlumiče a jednoduššímu rámu ušetříte až 1 kilogram.

9. Celokarbonová řídítka

Novinka to není, ale sílící trend určitě ano. Stále častěji se nejen na silničních kolech, ale i na horských setkáváme s celokarbonovými řídítky, která obsahují jednak samotná řídítka plus představec. Záměr je jasný – snížení hmotnosti a zjednodušení servisu.

Ovšem pozor! Řídítka vám musí padnout, jinak hrozí bolesti zad a celkový nekomfort při řízení. Široká veřejnost zřejmě stále zůstane u představce, jehož sklon a délku si může vybrat podle svých preferencí.

Chci celokarbonová řídítka

10. Udržitelnost

Čím zakončit výčet trendů u horských kol pro rok 2024? Chtělo by to něco s poselstvím… Už to máme.

Ještě jeden trend letos cítíme víc než dřív. Řada výrobců a značek klade při prezentaci kol a dílů důraz na samotnou ekologičnost a udržitelnost výroby. Ne že bychom měli části kol z recyklovaného papíru nebo bambusu, ale samotná výroba údajně probíhá tak, aby byla šetrná k přírodě, a podporovala trvalou udržitelnost.

Co to znamená v praxi? Aspoň, co můžeme posoudit my, tak méně plastových obalových materiálů, nárůst elektronické dokumentace oproti tištěným manuálům atd. A je to logické – cyklisté milují jízdu v přírodě, tak by se k ní měli i zodpovědně chovat.

Co na trendy v horských kolech pro rok 2024 říkáte? A které vás nejvíc zaujaly? Přijďte se podívat na některou z našich prodejen, kde se o trendech můžeme pobavit a kde si nejmodernější horská kola vyzkoušíte na vlastní kůži..

Vybrat nové kolo