Doprava zdarma od 3000 Kč

Vrstvíte správně? Jak se obléct na podzimní ježdění

Podzim je skvělým obdobím na vyjížďky na kole, příroda je nádherně zbarvená, ale chladnější počasí může některé cyklisty zaskočit. Jak se správně obléct, aby vám nebyla zima, ale abyste se zároveň příliš nepotili? Klíčové je dodržet pravidla vrstvení a investovat do funkční cyklistické výbavy.

Autor: Tomáš Lichnovský

Pravidla vrstvení oblečení pro cyklistiku

Veškeré oblečení na podzimní cyklistiku pořídíte na prodejnách Moolbike a tady na e-shopu Moolbike.cz.

Správná kombinace cyklistického oblečení vás nejen ochrání před zimou, ale také zajistí, že se budete při jízdě cítit komfortně. Klíčové je, aby jednotlivé vrstvy spolupracovaly a odváděly pot od těla pryč. Nikdo se přece nechce „vařit ve vlastní šťávě“!

Začínáme termoprádlem, které slouží jako základní vrstva, nejblíže k tělu. Má za úkol udržet vás v suchu, i když se při jízdě zpotíte. Termoprádlo si můžete obléci jak na horní část těla, tak i na nohy, kde jsou jako horní vrstva cyklistické kraťasy nebo dlouhé cyklistické kalhoty.

Na to přidáme dres s krátkým nebo dlouhým rukávem podle teploty. Pokud plánujete delší a náročnější vyjížďku ve větší zimě, můžete přidat i prodyšný sportovní svetr či mikinu, která zahřeje, ale neomezí vás v pohybu.

Pokud teploty klesnou pod 15 stupňů nebo se přidá vítr, je čas přidat cyklistickou bundu, která je větru i voděodolná, krásně sedí na těle a neomezuje vás v aerodynamice. Díky střihu cyklistických bund vám při předklonu netáhne na záda.

Vybrat podzimní oblečení

Oblečení pro podzimní jízdu na kole

Pojďme se teď podívat na konkrétní kousky oblečení, využijete při podzimním i následně zimním ježdění.

  • Kalhoty: Můžete si vybrat mezi dlouhými cyklistickými kalhotami nebo krátkými kalhotami a pod ně přidat dlouhé termoprádlo. To vás ochrání před chladem a zároveň zajistí, že budete stále v pohodlí.
  • Horní část těla: Termoprádlo by nemělo chybět ani na horní části těla. Přes něj pak oblečte dres – buď s krátkým rukávem v kombinaci s bundou, nebo rovnou dres s dlouhým rukávem. Dresy jsou navrženy tak, aby byly prodyšné a odváděly pot, ale zároveň vás chránily před větrem a chladem.
  • Návleky na nohy a ruce: Pokud se nemůžete rozhodnout mezi krátkými a dlouhými kalhotami či dresem, jsou ideálním řešením návleky. Ty vám umožní si podle potřeby přidat nebo ubrat vrstvu, aniž byste museli měnit celé oblečení.
  • Nákrčník a čepice: Chlad na krku a hlavě dokáže jízdu pěkně znepříjemnit. Jestliže nemáte termoprádlo s vysokým límcem, zvažte tubusový nákrčník. A když teploty ještě víc klesnou, je dobré si pod helmu vzít čepici, nebo ještě lépe cyklistickou kuklu, která ochrání celou hlavu.
  • Rukavice: Bez rukavic se na podzim neobejdete. Na lehčí vyjížďky postačí celoprstové rukavice, ale pokud je pod 5–10 °C, investujte do zateplených zimních rukavic. Ochrání vás nejen před chladem, ale také před větrem.
  • Tretry a návleky na tretry: Pokud nemáte zimní tretry, můžete použít návleky na tretry. Tyto návleky jsou navrženy tak, aby udržovaly teplo a zlepšovaly komfort při jízdě v chladnějších podmínkách.

Nezapomínejte ani na ochranu pokožky. Namazání obličeje a exponovaných částí těla krémem, který chrání před větrem a zimou, vám může výrazně zpříjemnit jízdu.

Co jíst před podzimní vyjížďkou?

S chladnějším počasím se mění nejen oblečení, ale i potřeby těla. Je dobré myslet na to, že do podzimního počasí byste neměli vyjíždět s prázdným žaludkem. Jednak potřebujete energii (jako v každém ročním období), ale je známo, že když máte něco v žaludku, tak tělo při zpracování potravy „topí“. Proto se máte najíst i tehdy, když jdete spát pod stan.

Před vyjížďkou je tedy dobré sníst lehké jídlo s vyšším obsahem sacharidů, které vám dodají dostatek energie na cestu. Ideální jsou ovesné vločky, banán nebo celozrnné pečivo s medem.

A co pití? Při podzimních teplotách není špatný nápad dát si místo klasické vody do lahve teplý čaj. Pokud plánujete delší vyjížďku, skvělou volbou je batoh s hydrovakem, kde vám čaj vydrží teplý po celou dobu jízdy. Díky tomu budete mít k dispozici teplý nápoj, který vás zahřeje a osvěží, kdykoli to budete potřebovat.

Tak co, připraveni na podzimní vyjížďky? Nezapomeňte, že správné oblečení je základem každé pohodové jízdy, ať už vás čeká krátká projížďka po okolí, nebo náročnější expedice. Klidně se stavte u nás na prodejně, kde vám osobně poradíme. S dobře zvolenými vrstvami a doplňky si užijete cyklistický podzim naplno!

Vybrat podzimní oblečení

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat oblečení na kolo