Doprava zdarma od 3000 Kč

Vuelta 2024: Vše, co o ní musíte vědět

Nezastavujeme, šlapeme dál! Tak tuhle větičku by klidně mohli křičet na fanoušky silniční cyklisté, kteří se v letošní sezóně rozhodně nenudí. Tour de France, olympiáda v Paříži a nyní rychlý přesun na Vueltu. Co byste měli vědět o tradičním španělském etapáku?

Autor: Tomáš Lichnovský

Zásadní informace: Přímé přenosy vysílá placený sportovní kanál Eurosport, který je dostupný také na streamovací službě Max (dříve HBO Max). Streamy mají k dispozici také sázkaři na Tipsportu, stačí vložit minimální vklad ve výši pár desítek korun. Pokud byste chtěli prožívat Vueltu společně s jezdci taky v sedle, můžete se dovybavit něčím z e-shopu Moolbike. Co třeba nový dres?

Start v portugalském Lisabonu po 27 letech

Už 79. ročník Vuelty odstartoval 17. srpna v portugalském Lisabonu, kam se závod vrátil po 27 letech. Na španělské území se cyklisté přesunuli až po třetí etapě, kdy začaly ty nejtěžší zkoušky v náročném terénu.

Celkem 21 etap a 3 265 kilometrů provede závodníky nejrůznějšími kraji Pyrenejského poloostrova. Vuelta je součástí UCI World Tour, nejvyšší světové série závodů, která zahrnuje ty nejprestižnější cyklistické podniky. Tento rok se na start postavilo 22 týmů, které budou bojovat o červený dres vedoucího jezdce.

Závod skončí 8. září v Madridu, kde se cyklisté utkají v závěrečné individuální časovce.

Kdo jsou největší favorité?

Mezi největší favority na celkové vítězství patří trojnásobný šampion Primož Roglič, který se letos vrací po zranění z Tour de France. Chybět nebude ani obhájce titulu Sepp Kuss, jehož loňské vítězství překvapilo celý svět.

Na pozice nejvyšší však útočí i další závodníci, jako je talentovaný Španěl Carlos Rodríguez nebo zkušený Mikel Landa. Na celkový triumf si věří také Adam Yates či João Almeida.

V sprinterských etapách se očekávají souboje mezi Kadnem Grovesem, který si z loňska odnesl zelený trikot, a Corbinem Strongem. Do boje se zapojí také Arne Marit, Jon Aberasturi a Arjen Livyns. O první vítězství se pokusí zabojovat také český mladík Pavel Bittner.

České naděje: Bittner a Vacek

V letošním ročníku Vuelty budou české barvy hájit dva nadějní jezdci. Mathias Vacek, který předvedl výborné výkony na olympijských hrách, se na Vueltě představí v dresu stáje Lidl-Trek. Pro Vacka, který se stále učí mezi nejlepšími, bude závod premiérou v rámci Grand Tour. S jeho talentem a vytrvalostí se však můžeme těšit na zajímavé výsledky.

Druhým českým zástupcem je Pavel Bittner, který jezdí za tým DSM-Firmenich PostNL. Tento 21letý rodák z Olomouce bude také debutovat na závodě nejvyšší kategorie. Jako sprinter bude mít příležitost zazářit v rovinatých etapách a pokusit se o svůj největší úspěch na světové scéně.

Stručná historie Vuelty

Vuelta a España, která se poprvé konala v roce 1935, je společně s Tour de France a Giro d´Italia jedním z trojice prestižních Grand Tour závodů. Závod je typický náročnými horskými etapami a horkým španělským počasím, které dává jezdcům pořádně zabrat.

V průběhu let se Vuelta stala dějištěm mnoha legendárních soubojů a slavná jména jako Eddy Merckx, Alberto Contador či Chris Froome se zde zapsala do historie.

Tento ročník opět slibuje dramatické souboje a nezapomenutelné momenty. Ať už sledujete závod kvůli českým nadějím, světovým hvězdám, nebo jen kvůli lásce k cyklistice, Vuelta 2024 nabídne vše, co od cyklistického svátku očekáváte.

Prožijte srpen taky v sedle silničního kola! Dovybavit se můžete na e-shopu Moolbike nebo na prodejnách.